Το 1998 το wines.gr έκανε την του εμφάνιση οργανώνοντας για πρώτη φορά στο διαδίκτιο καταγράφοντας όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται από την παραγωγή μέχρι και την διάθεση των ελληνικών οίνων. Το δωρεάν αυτό ευρετήριο δημιουργήθηκε από επιστήμονες του χώρου με γνώμονα την αγάπη για το ελληνικό κρασί, την πρόσβαση στην πληροφορία και την προώθηση των κρασιών της χώρας μας.

Την ίδια χρονιά δημιουργήσαμε τον μοναδικό online άτλαντα με της ποικιλίες όλων των σταφυλιών που καλλιεργούνται στην ελληνική επικράτεια μέχρι και σήμερα, προσφέροντας την μια ολοκληρωμένη πληροφορία. Τον Άτλαντα μας τον χρησιμοποιούν ως πηγή φοιτητές, σπουδαστές αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος που έρευνα το ελληνικό κρασί.

Μόλις την επόμενη χρονιά το 1999 αναγνωρίστηκε από την ένωση Ελλήνων Οινολόγων ως η επίσημη σελίδα για το Ελληνικό κρασί και ήταν η πύλη επικοινωνίας των οινολόγων της χώρας.

Το 2004 Αποφασίσαμε ότι οι πληροφορίες ευρετηρίου πλέον υπήρχαν σε πολλές πηγές και έχοντας αποκτήσει αναγνωρίσιμο επιστημονικό και επαγγελματικό κοινό και φυσικά μεγάλη εμπειρία στον χώρο συναποφασίσαμε να περάσουμε στο επόμενο βήμα την αξιολόγηση μέσω διαγωνισμών Ελληνικών Οίνων.

Το πρωτόκολλο που ακολουθείται στους διαγωνισμούς μας είναι το παρακάτω :

Τις ετικέτες για την συμμετοχή τις προτείνουν οι επισκέπτες τις σελίδας και όχι με πληρωμή συμμετοχής ο εκάστοτε παραγωγός.

Στο τέλος του έτους ερχόμαστε σε επαφή με τους παραγωγούς των 50 ετικετών που είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό προτάσεων από τους επισκέπτες του wines.gr και τους ρωτάμε εάν θέλουν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό μας.

Ορίζεται 5 μελής επιτροπή που απαρτίζεται από έναν πανεπιστημιακό καθηγητή, έναν γευσιγνώστη, έναν οινολόγο, έναν σχεδιαστή συσκευασίας και ένα μέλος από την ένωση εστιατόρων και συναφών επαγγελματιών.

Η επιτροπή δοκιμάζει με τυφλή δοκιμασία τις διαγωνιζόμενες ετικέτες βαθμολογεί τα γευσιγνωστικά στοιχεία για τα βραβεία οίνου και μετά βαθμολογεί τις φιάλες και της συσκευασίες τους άδειες για τα βραβεία συσκευασίας χωρίς να γνωρίζουν την βαθμολογία του περιεχομένου που είχαν βάλει στην τυφλή δοκιμασία για τα βραβεία οίνου.

Οι 10 ετικέτες με τις μεγαλύτερες βαθμολογίες σε κάθε κατηγορία περνάνε στην φάση για την βράβευση αλλά πότε δεν ανακοινώνεται ποιες ετικέτες δεν περάσαν στην τελική δεκάδα. Η πρώτη φάση είναι συγκριτική και ανταγωνιστική και είναι ό μόνος διαγωνισμού που ακολουθείτε αυτή η διαδικασία για βράβευση κρασιών.

Στην Δεύτερη φάση όλες οι ετικέτες πού έχουν βαθμολογία πάνω από 70 πόντους στους 100 θα λάβουν βραβείο ως εξής ανά κατηγορία. 95-100 Grand Gold Award, 90-95 Gold Award, 80-90 Silver Award και 70-80 Bronze Award.

Οι ετικέτες που λαμβάνουν βραβείο δημοσιοποιούνται για ένα έτος στο wines.gr και στέλνονται στους παραγωγούς τα αυτοκόλλητα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στις βραβευμένες φιάλες.

Η διαφορές μας με τους υπόλοιπους διαγωνισμούς είναι ότι :

Οι προτάσεις γίνονται μόνο από τους επισκέπτες του wines.gr

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής

Στην πρώτη φάση οι ετικέτες ανταγωνίζονται στην βαθμολογία για να προκριθούν μόνο 10 για βράβευση, μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας της τελευταίας θέσης μπορεί ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος του 10.

Τα έξοδα του διαγωνισμού καλύπτονται μόνο από οινόφιλους χορηγούς άτομα ή εταιρίες.

Οι βραβευμένοι οίνοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ειδικά μετάλλια λαμβάνοντας διεθνή αναγνώριση και εμείς τα προβάλουμε στην σελίδα μας για το έτος βράβευσης βλέποντας τα πάνω από 100.000 επισκέπτες ετησίως

Είμαστε πάντα στην διάθεση σας για νέες ιδέες που γνώμονα έχουν την προώθηση των ελληνικών οίνων και στην παροχή πληροφοριών.

Το wines.gr δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπάνε το ελληνικό κρασί και θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε με όρεξη στο να παραμείνει ανεξάρτητο, χρήσιμο και αυτοχρηματοδοτούμενο.