Ίσως έχετε ακούσει ότι το κρασί και η σοκολάτα είναι αφροδισιακά. Γιατί λοιπόν αυτό; Λοιπόν, προτείνεται ότι οφείλεται στην παρουσία αμινών. Οι αμίνες είναι οργανικές ενώσεις που υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες στο κρασί.

Αρκετές αναλύσεις των ερυθρών οίνων, συμπεριλαμβανομένων των Merlot, Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc, έδειξαν ότι τα κρασιά με τις υψηλότερες ποσότητες αμινών τείνουν να γίνονται με φυσικές ζύμες, παλαιές βελανιδιάς, μη επεξεργασμένες, μη φιλτραρισμένες και είχαν υποστεί μηλογαλακτική ζύμωση.

Μερικές από τις κοινές αμίνες που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί είναι ισταμίνη, τυραμίνη, σπερμιδίνη, putrescine και σεροτονίνη. Η ισταμίνη σχετίζεται με αυξημένη σεξουαλική ορμή, εγρήγορση και απώλεια βάρους. Ωστόσο, παρά τα θετικά της ως διεγερτικά, η ισταμίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή και υπέρταση σε άτομα που είναι πολύ ευαίσθητα σε αυτό. Και πάλι, με όλα τα πράγματα … η μετριοπάθεια είναι το κλειδί.